Nyheter

Rev haschbodar efter skottdramat

Ett blodigt skottdrama fick Christianiaborna att ta saken i egna händer. Haschbodarna på berömda "Pusher Street" i Köpenhamn har nu rivits. - När en polisman nästan dödas är det en annan sak, säger Nils Vest, som har bott i området i 37 år. "You are now entering Green Light District".(TT)
Publicerad 2 september 2016

"You are now entering Green Light District". Skylten som välkomnar folk till Pusher Street i Christiania dras ner med en grävmaskin. Skylten, som pryds av tre gröna marijuanalöv, är bland det sista som rivs när de boende själva valde att demolera haschbodar längs med försäljningsstråket.

””

"Jag är glad"

Ett blodigt skottdrama på Pusher Street blev droppen för christianiterna. I onsdags kväll öppnade en 25-årig man eld mot två poliser och andra människor. En polisman träffades i huvudet och hans tillstånd är fortfarande kritiskt. Den misstänkte gärningsmannen skottskadades själv när han greps i sitt hem i Tårnby och avled senare av sina skador.

””

Vest är en av veteranerna i området och folk i alla åldrar kommer fram till honom när rivningen pågår. Det uppges vara första gången de boende agerar på detta sätt. På knappt tre timmar var handelsbodarna borta i fristaden.

””

"Redo att stå vakt"

TT: Är detta lösningen på problemet?

””

De boende ska nu hålla fler möten i "den grå hal" - samlingslokalen mitt i fristaden - för att diskutera vägen framåt. Förhoppningen är att haschförsäljare som inte bor i Christiania inte kommer tillbaka.

””

Efter dådet natten till i torsdags konstaterade polisen att den misstänkte gärningsmannen sannolikt hyste sympatier för terrorrörelsen IS, och på fredagen meddelade gruppens propagandasajt att han var en av "IS soldater", rapporterar nyhetsbyrån AFP.

TT