Annons
Nyheter

Polis får vittna för Burmajournalister

En polis säger att han fick order om att "sätta dit" två Reutersjournalister som sitter fängslade i Burma. Åklagarsidan har försökt stoppa vittnesmålet - men domstolen har beslutat att godkänna det.(TT)
Publicerad 2 maj 2018

Polismannen kallades från första början som vittne av åklagarsidan, men när han började berätta hur han och hans kollegor blev beordrade att gillra en fälla för de två journalisterna försökte åklagarna få hans vittnesmål ogiltigförklarat.

När mannen skulle framträda i rätten på onsdagen klev en annan polis fram och berättade att polismannen inte kunde närvara. Anledningen: Han har just dömts till ett års fängelse för att ha brutit mot polisiära disciplinlagar.

Annons

Men domstolen går emot detta och beslutar att mannen ska vittna.

””

Enligt polismannen fick han och flera av hans kollegor i uppdrag att se till att de två reportrarna tog emot hemliga dokument i strid med lagen.

De Reuters-anställda reportrarna Wa Lone, 32, och Kyaw Soe Oo, 28, undersökte vid tillfället uppgifter om ett massmord av män och pojkar från den muslimska rohingya-folkgruppen i Rakhine-provinsen i västra Burma. Över 600 000 människor beräknas ha drivits på flykt sedan den burmesiska militären inledde en offensiv i området.

Journalisterna greps den 12 december i samband med att de tog emot material från vad de såg som en källa.

Enligt en burmesisk lag från kolonialtiden är det olagligt att hantera hemligstämplade, officiella myndighetsdokument. Den maximala påföljden vid en fällande dom är 14 års fängelse.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons