Annons
Nyheter

Peta: Apornas selfiekung är årets person

Årets person. . . förlåt apa, är den indonesiska makaken Naruto - världsberömd för sin leende selfie. Det anser åtminstone djurrättsorganisationen Peta samtidigt som tidskriften Time traditionsenligt har tillkännagivit sin utnämning (meeto-rörelsen).(TT)
Publicerad 6 december 2017

Årets person... förlåt apa, är den indonesiska makaken Naruto - världsberömd för sin leende selfie. Det anser åtminstone djurrättsorganisationen Peta samtidigt som tidskriften Time traditionsenligt har tillkännagivit sin utnämning (meeto-rörelsen).

Naruto har i flera år stått i centrum för ett uppmärksammat upphovsrättsfall, sedan han lyckats ta flera självporträtt med den brittiske fotografen David Slaters kamera. Bilderna blev virala och Peta har fört apans talan i en rättegång som syftade till att ge makaken rättigheterna.

Annons

En domare slog dock fast att lagstiftningen inte gäller apor och fallet slutade i en kompromiss.

"Naturos historiska selfie utmanade idén om vem som är en person och vem som inte är det och resulterade i den första rättsprocessen som försökte förklara ett icke-mänskligt djur som ägare till egendom, snarare än att betraktas som egendom själv" skriver Petas grundare Ingrid Newkirk.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons