Nyheter

Österrike kan skjuta upp val

Det österrikiska presidentvalet som är tänkt att hållas i höst kan komma att skjutas upp, rapporterar tidningen Die Presse. Landets inrikesminister Wolfgang Sobotka undersöker möjligheterna att flytta datumet, eftersom det inkommit klagomål på kvaliteten på klistret på de nytryckta valkuverten.(TT)
Publicerad 9 september 2016

Det österrikiska presidentvalet som är tänkt att hållas i höst kan komma att skjutas upp, rapporterar tidningen Die Presse. Landets inrikesminister Wolfgang Sobotka undersöker möjligheterna att flytta datumet, eftersom det inkommit klagomål på kvaliteten på klistret på de nytryckta valkuverten. Problemet skulle enligt de klagande kunna leda till att rösterna kan bytas ut efter det att kuverten förslutits.

Redan den 22 maj gick österrikarna till valurnorna för att välja sin president. Den tidigare partiledaren för De gröna, Alexander Van der Bellen, vann med mycket knapp marginal mot högerpopulisten Norbert Hofer, men resultatet ogiltigförklarades av landets författningsdomstol efter anklagelser om oegentligheter i rösträkningen.

Nyval utlystes senare till den 2 oktober - ett datum som nu kan komma att ändras.

TT