Annons
Nyheter

OAS kan kräva omval i Honduras

Den panamerikanska samarbetsorganisationen OAS uppger att den kan komma att kräva nyval i Honduras om det visar sig att det förekommit valfusk i förra månadens omtvistade val.(TT)
Publicerad 7 december 2017

I ett uttalande kräver OAS också att det undantagstillstånd som den sittande presidenten Juan Orlando Hernández utlyst upphävs och att människor tillåts röra sig fritt.

Regeringen i det fattiga centralamerikanska landet, som anklagas för valfusk, införde ett utegångsförbud förra veckan när protester utbröt under den utdragen rösträkningen efter presidentvalet den 26 november. Regeringen meddelar att de nu hävt utegångsförbudet i flera områden.

Annons

"Noggrann kontroll"

En första omräkning av delar av rösterna avslutades i måndags. Enligt den fick den sittande presidenten flest röster, 43,0 procent, mot oppositionspolitikern Salvador Nasrallas 41,4 procent. Ingen vinnare har ännu utropats.

OAS-chefen Luis Almagro säger i ett uttalande att resultatet inte är pålitligt och att åtgärder som bland annat ytterligare en omräkning av en del rösterna bör göras för att få fram ett trovärdigt resultat.

"Det är uppenbart att det inte är möjligt att återställa befolkningens förtroende, utan en uttömmande och noggrann kontroll som visar om det förekommit valfusk eller inte", säger han enligt uttalandet.

Grannarna kräver omräkning

Hernández har sagt att hans parti eventuellt kan tänka sig att fler röster kontrolleras, men att det måste ske enligt honduransk lag.

Sju länder i Latinamerika säger att de vill se ytterligare omräkning av röster efter det omtvistade valet.

Argentina, Chile, Colombia, Guatemala, Mexiko, Paraguay och Peru uttrycker sin inställning i ett uttalande, som utfärdades av Mexikos utrikesdepartement.

"Vi uppmanar medborgarna i Honduras att fredligt vänta på att rösterna räknas om", står det i uttalandet.

Nasralla vill att internationella kontrollanter ska övervaka omräkningen.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons