Nyheter

Nytt polskt uppstickarparti tredje störst

Ett nybildat parti i Polen har fått en rivstart och gått upp som landets tredje största i en opinionsmätning. Mittenvänsterpartiet Wiosna (Vår), lett av den öppet homosexuelle Robert Biedron, skulle kunna orsaka reella problem för det högerkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS).(TT)
Publicerad 6 februari 2019

Den 42-årige Biedron, tidigare borgmästare i staden Slupsk, presenterade Wiosnas partiprogram på söndagen. Det går i stora delar på tvärs med PIS hållning i en rad frågor, är EU-vänligt och innehåller bland annat en liberalisering av landets abortlagar, att kolkraften ska fasas ut till 2035 och förslag om beskattning av Polens mäktiga katolska kyrka.

Och i en första opinionsundersökning efter formandet, med 1 004 svarande som publicerades av det privata tv-bolaget TVN, kniper nu Wiosna tredjeplatsen. Partiet får 14 procent och har bara liberal-konservativa Medborgarplattformen (20 procent) och PIS med 29 procent framför sig.

””

Gemensam lista

I en uppenbar vilja att splittra oppositionen har det skarpt EU-kritiska PIS välkomnat att Biedron sticker ut hakan inför parlamentsvalet i höst. Men det kan bli en farlig balansgång för PIS - om Wiosna drar till sig stöd av bredare väljargrupper som är ilskna över regeringspartiets ständiga strider med Bryssel, och av de som är soffliggare.

””

Parlamentsledamoten Marcin Kierwinski från Medborgarplattformen talar efter opinionsundersökningen om möjligheten att skapa en gemensam lista med Biedrons parti inför valet.

Ställa till svars

Polen har väldigt lågt valdeltagande, vilket förklarats med ett polariserat politiskt landskap och misstro mot statliga institutioner som en följd av kommunisttiden.

PIS, som har haft makten sedan 2015, har sagt sig vilja höja förtroendet för staten genom ett antal lagar och åtgärder inom medierna och rättsväsendet - vilka enligt oppositionen bara visar på auktoritära drag hos PIS.

Regeringspartiet har under senare tid också anklagats, mot sitt nekande, i ett antal korruptionshärvor.

Robert Biedron säger att han vill tillsätta en slags sannings- och försoningskommission om möjligt maktmissbruk under PIS-tiden.

””

TT