Nyheter

Fortsatt dödläge i spansk politik

Det politiska dödläget i Spanien ruckas inte en millimeter efter att landets tillförordnade premiärminister Mariano Rajoy på fredagskvällen förlorade ytterligare en förtroendeomröstning i kongressen. Nu väntar med stor sannolikhet nyval - landets tredje val på ett år.(TT)
Publicerad 2 september 2016

I över åtta månader har Spanien saknat en beslutsför regering. I valen i december förra året och juni i år blev högerpartiet PP störst, men fick inte tillräckligt stort stöd för att bilda en egen regering.

På fredagskvällen stärktes det politiska dödläget ytterligare när PP-ledaren Mariano Rajoy led ett nytt nederlag i en förtroendeomröstning i kongressen, om att bilda en minoritetsregering.

Precis som i en första omröstning i onsdags fick Rajoys regeringspakt bara 170 röster, medan 180 ledamöter röstade emot.

I onsdags hade han behövt 176 röster för en absolut majoritet, men i fredagens omröstning räckte en enkel majoritet - att fler röstade ja än nej. Rajoys högerparti PP har pressat socialistpartiet PSOE att bryta det politiska dödläget genom att lägga ner sina röster och släppa fram den enkla majoriteten. Om bara sex ledamöter från nej-sidan hade lagt ner sina röster hade Mariano Rajoy kunnat bilda regering.

””

Men PSOE deklarerade tydligt sin vägran att möjliggöra en regeringsbildning och ledamöterna rättade sig under fredagskvällens omröstning efter partipiskan.

””

Om en överenskommelse inte nås de kommande två månaderna väntar troligen nyval i december, vilket i så fall blir det tredje valet i Spanien på ett år.

TT