Annons
Nyheter

Representanthuset röstade ja till "Trumpcare"

Det amerikanska representanthuset har med siffrorna 217 mot 213 röstat igenom ett förslag som är tänkt att riva upp och ersätta expresident Barack Obamas signaturreform, sjukförsäkringslagen "Obamacare". Förslaget ska nu behandlas av senaten där motståndet väntas bli svårare.(TT)
Publicerad 4 maj 2017

Omröstningen föregicks en ovanligt känsloladdad debatt där Demokraternas ledare i representanthuset Nancy Pelosi vädjade till ledamöterna att rösta nej till det hon kallade "Trumpcare", med motiveringen att det skulle beröva miljoner amerikaner möjligheten till sjukförsäkring.

””

Men redan innan omröstningen var klar meddelades segervisst från Vita huset att en gemensam pressträff med president Donald Trump och ledande republikaner skulle hållas. För även om väldigt mycket återstår innan förslaget kan bli lag är det viktigt för Trumpadministrationen att framhålla omröstningen som en stor framgång.

Annons

Övertygat ultrakonservativa

Den republikanske talmannen Paul Ryan och andra republikaner har i veckor övertalat, sockrat, kompromissat och på andra sätt försökt få ihop rösterna som krävs för att uppfylla Trumps haussade vallöfte. Men att riva upp "Obamacare" har visat sig vara svårare än många trodde. I slutet av mars tvingades Ryan dra tillbaka ett förslag för att det inte hade tillräckligt med stöd, trots att Republikanerna har majoriteten i kongressens båda kamrar.

Men inför omröstningen arbetades lagtexten om och de tidigare trilskande ultrakonservativa medlemmarna i arbetsgruppen Freedom Caucus gjorde till slut tumme upp. Detta bland annat efter ett tillägg som låter delstater göra undantag från regeln att premier för "grundläggande hälsovård" ska vara desamma för alla - oavsett om man är handikappad eller har en kronisk sjukdom. I praktiken innebär det att försäkringsbolag får lov att ta ut högre avgifter av redan sjuka.

Den ändringen fick dock vissa mer moderata republikaner att se rött. Därför gjordes i sista stund ytterligare ett tillägg, i form av ett löfte om särskilda medel - motsvarande drygt 70 miljarder kronor - som ska hjälpa svårt sjuka att betala för dyra försäkringar och vård.

"Jätteutmaning" i senaten

Till skillnad från förra gången Republikanerna försökte få igenom sitt förslag har kongressens oberoende budgetkontor (CBO) nu inte fått räkna på dess konsekvenser. När CBO analyserade den tidigare versionen i mars man fram till att dagens 27 miljoner oförsäkrade amerikaner kommer att stiga till 41 miljoner 2018 och 52 miljoner 2026 - om lagförslaget går igenom, enligt The New York Times.

Innan "Obamacare" infördes var 57 miljoner amerikaner oförsäkrade.

Republikanerna har dock meddelat att CBO ska få säga sitt innan förslaget behandlas i senaten.

Nu går reformförslaget vidare till senaten där det måste godkännas innan Trump kan skriva under det. Men där är det mycket tveksamt om den nya sjukförsäkringsreformen går igenom. Den politiska webbtidningen The Hill skriver att chanserna är mindre än en på fem att lagförslaget godkänns, med hänvisning till en högt uppsatt republikansk senator. Majoritetsledare Mitch McConnell vill ändå försöka.

””

Annons

TT

Annons
Annons
Annons
Annons