Nyheter

Nigerianska oppositionen får granska valet

Oppositionen i Nigeria får tillåtelse att gå igenom dokumentation av hur röstandet gick till vid landets parlamentsval för snart två veckor sedan.(TT)
Publicerad 6 mars 2019

Oppositionen i Nigeria får tillåtelse att gå igenom dokumentation av hur röstandet gick till vid landets parlamentsval för snart två veckor sedan.

Oppositionskandidaten Atiku Abubakar och hans parti PDP hävdar att den sittande presidenten Muhammadu Buhari vann med hjälp av fusk och avfärdar det officiella resultatet. Bland annat pekar de på att valdeltagandet var högre i våldshärjade delstater i nordöstra Nigeria än i andra där det var mer lugnt.

En formell begäran om att få ta del av valmyndighetens handlingar lämnades in till en särskild valpanel, som nu säger ja.

Med materialet kan oppositionen få underlag för att kunna utmana valresultatet i domstol. Nigerias högsta domstol ska i så fall inom 90 dagar avgöra om valresultatet är legitimt.

Enligt det officiella resultatet vann Buhari med 56 procent mot Abubakars 41. Presidenten avfärdar alla anklagelser om att det inte gått rätt till.

TT