Annons
Nyheter

Enigt i EU om tvåstatslösning

Fler borde erkänna Jerusalem som vår huvudstad, tycker Israels Benjamin Netanyahu vid det första israeliska premiärministerbesöket i EU på över 20 år. Men EU är fortsatt försiktigt - och mer enat än väntat. När Israels premiärminister kom till Bryssel på måndagen hade han gott råg i ryggen.(TT)
Publicerad 11 december 2017

När Israels premiärminister kom till Bryssel på måndagen hade han gott råg i ryggen. Lyssna på USA:s president Donald Trump och flytta era ambassader till Jerusalem, löd budskapet från Benjamin Netanyahu.

””
””

"Full enighet"

Annons

Särskilt mycket gehör blev det dock inte.

””

Även om stämningen på mötet beskrivs som god och konstruktiv råder det ingen tvekan om att EU-länderna inte tänker rusa Netanyahu till mötes, bara för att Trump har gjort det.

Till och med Tjeckien, vars utrikesdepartement i förra veckan sade sig börja planera en ambassadflytt, gör tummen ner.

””

Möter Abbas

Utrikesminister Margot Wallström (S) konstaterar att några europeiska ambassadsflyttar inte är på gång.

””

Ryssland och Turkiet är eniga om att Trumps Jerusalem-beslut leder till att situationen i Mellanöstern destabiliseras ytterligare, fastslog ryske presidenten Vladimir Putin i ett uttalande i Ankara med turkiske kollegan Recep Tayyip Erdogan vid sin sida.

Netanyahus Brysselbesök var det första av en israelisk premiärminister i EU-högkvarteret på 22 år och följs om en månad av ett liknande möte med palestiniernas president Mahmud Abbas.

Mycket handlar om att helt enkelt hålla dialogen i gång.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons