Nyheter

Trump hyllar sig själv efter Nato-möte

Ett fantastiskt möte säger USA:s president Donald Trump och hävdar att han fått övriga Nato-länder att gå med på att lägga mer på försvaret, snabbare än tidigare. Om det verkligen stämmer är en annan sak. - Vi har gjort oerhört många framsteg i dag, säger Trump på sin presskonferens efter mötet.(TT)
Publicerad 12 juli 2018
””
””
””

"Tack vare Trump"

Även Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg betonar på sin presskonferens att Nato-länderna nu förstår hur viktigt det är att nå upp i alliansens målsättning om att lägga motsvarande minst två procent av BNP på försvaret.

””
””

Inga nya pengar?

Siffermässigt glider dock Stoltenberg undan och hänvisar bara till tidigare gjorda åtaganden och upprepade löften.

Och det är precis också vad som sägs av flera av deltagarna i mötet.

””

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen säger sig inte ha lovat Trump att trycka upp den danska försvarsbudgeten till två procent.

””

Tar åt sig äran

Uttalandena förstärker bilden av ett Nato som president Trump gärna vill ha kvar, men samtidigt genom barska ord få att betala mer. Och oavsett om det lyckas eller inte så vill han ha - och får - äran av det.

””

Rent praktiskt fungerar samtidigt försvarsalliansen i princip helt som tidigare, med flitiga försäkringar från USA på lägre politisk nivå om hur allvarligt och långsiktigt man tar på samarbetet.

Från svensk sida är regeringen nöjd, och har inga planer på att gå längre.

””

TT