TT-Utrikes

Trump hyllar sig själv efter Nato-möte

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Ett fantastiskt möte säger USA:s president Donald Trump och hävdar att han fått övriga Nato-länder att gå med på att lägga mer på försvaret, snabbare än tidigare. Om det verkligen stämmer är en annan sak. - Vi har gjort oerhört många framsteg i dag, säger Trump på sin presskonferens efter mötet.(TT)

– Vi har gjort oerhört många framsteg i dag, säger Trump på sin presskonferens efter mötet.

– Jag sade åt folk att jag skulle bli väldigt arg om de inte fick upp sina siffror. Jag sade åt dem i går att jag var oerhört missnöjd och de har gått med på att verkligen få upp siffrorna, säger Trump.

– USA behandlades inte rättvist, men nu gör vi det. Vi får se vad som händer, men nu kommer folk att betala pengar på ett sätt som de inte har gjort förut och de är nöjda med det. Jag tror att Nato är mycket starkare i dag än för två dagar sedan, säger USA:s president.

"Tack vare Trump"

Även Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg betonar på sin presskonferens att Nato-länderna nu förstår hur viktigt det är att nå upp i alliansens målsättning om att lägga motsvarande minst två procent av BNP på försvaret.

– Alla förstår att den här amerikanske presidenten tar väldigt allvarligt på försvarsutgifterna och efter år av nedskärningar så ökar vi nu. Sedan president Trump tillträdde har de europeiska medlemmarna och Kanada ökat på med 41 miljarder dollar och alla har lovat att ytterligare öka sina åtaganden, säger Stoltenberg.

– Det finns en ny känsla för hur bråttom det är tack vare president Trumps starka ledarskap. Det här kommer att göra Nato starkare, säger Nato-chefen i Bryssel.

Inga nya pengar?

Siffermässigt glider dock Stoltenberg undan och hänvisar bara till tidigare gjorda åtaganden och upprepade löften.

Och det är precis också vad som sägs av flera av deltagarna i mötet.

– För vår del har vi inte erbjudit i dag att göra några extra bidrag jämfört med vad vi har beslutat om tidigare, säger exempelvis Italiens premiärminister Giuseppe Conte enligt Reuters.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen säger sig inte ha lovat Trump att trycka upp den danska försvarsbudgeten till två procent.

– Jag har förklarat tydligt att vi från danskt håll inte accepterar att vår insats betygsätts i pengar, säger Løkke enligt Ritzau.

Tar åt sig äran

Uttalandena förstärker bilden av ett Nato som president Trump gärna vill ha kvar, men samtidigt genom barska ord få att betala mer. Och oavsett om det lyckas eller inte så vill han ha - och får - äran av det.

– Trump säger att han är nöjd och att medlemsstaterna har skjutit till mera pengar. Han pratade om dryga 30 miljarder dollar. Och ser man över några år så är det faktiskt ännu mer. Han vill gärna ta åt sig äran för detta - och det må så vara då, säger statsminister Stefan Löfven (S) som deltog i vissa av mötena i Bryssel.

Rent praktiskt fungerar samtidigt försvarsalliansen i princip helt som tidigare, med flitiga försäkringar från USA på lägre politisk nivå om hur allvarligt och långsiktigt man tar på samarbetet.

Från svensk sida är regeringen nöjd, och har inga planer på att gå längre.

– Nej, det är viktigt att vi är fortsatt militärt alliansfria. Det är viktigt för stabiliteten. Men vi ska vara ett partnerland för då kan vi bidra till den gemensamma säkerheten och stärker också vår egen försvarsförmåga. Det är rätt balans att ha, säger Löfven i Bryssel.