Annons
Nyheter

Nasa: Kärnreaktor redo för rymdresor

Nasa har utvecklat en kärnreaktor tänkt att kunna förse tillräckligt med energi för bemannade rymdfärder till andra planeter. Kärnenergi används redan i dag när farkoster skickas ut i rymden, men när människor ska vistas på och kolonisera månen, Mars eller andra planeter krävs helt andra mängder.(TT)
Publicerad 3 maj 2018

Nasa har utvecklat en kärnreaktor tänkt att kunna förse tillräckligt med energi för bemannade rymdfärder till andra planeter.

Kärnenergi används redan i dag när farkoster skickas ut i rymden, men när människor ska vistas på och kolonisera månen, Mars eller andra planeter krävs helt andra mängder.

Annons

Reaktorn heter Kilopower och är en liten fissionsreaktor som kan stå för tio kilowatt elektricitet i upp till tio års tid. För en enskild bosättning beräknas det räcka med fyra kilowatt.

Nasa har under ett par månader i testmiljö "kastat allt de har" mot reaktorn och den har klarat alla hinder som kan tänkas uppstå i samband med rymdfärd.

"Jag förväntar mig att Kilopower-projektet blir en väsentlig del av energiarkitekturen på månen och Mars medan den utvecklas", säger Jim Reuter vid Nasas avdelning för rymdteknologi vid framtida uppdrag i ett pressmeddelande.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons