Annons
Nyheter

Mycket i vågskålen i samtal i Vita huset

President Donald Trump har satt sig i förhandlingar med demokratiska ledare i Vita huset om budgeten, utgiftsposter och ekonomin i stort. Mycket ligger i vågskålarna - på fredagen kan USA tvingas börja ställa in betalningar och stänga delar av statsapparaten.(TT)
Publicerad 7 december 2017

Förra gången kraschade de och brann redan innan de nått förhandlingsbordet. Demokraternas minoritetsledare i senaten och representanthuset, Chuck Schumer och Nancy Pelosi, ställde in ett möte i förra veckan sedan Trump twittrat att han anser att Pelosi och Schumer vill ha flödande illegal invandring in över USA:s gränser och att han inte kan se någon uppgörelse med dem.

"Inte intresserade"

Annons

Men återigen försöker Schumer låta optimistisk:

””

Bakgrunden är att USA:s statsskuld i september var nära att slå i lånetaket, gränsen för hur stor skuld staten får ha. Historiskt har kongressen närmast rutinmässigt höjt taket, men när skulden nått astronomiska belopp har frågan blivit alltmer politiskt laddad. Bland annat motsätter sig många konservativa republikaner "rena" höjningar av skuldtaket, om det inte vägs upp av nedskärningar i välfärdssystemet - vilket är svårt att få stöd för.

Kräver eftergifter

Vid mötet deltar även de republikanska kongressledarna. Förhandlingen har viss koppling till nästa års statsbudget, som fortfarande inte slutligt godkänts och i samband med vilken Republikanerna försöker få igenom en skattereform. Pelosi och Schumer har antytt att de kräver eftergifter om de ska stödja en skuldtakshöjning - något senatens demokrater kan fördröja med så kallat filibustrande.

På deras lista står stöd till ett statligt sjukförsäkringsprogram för fattiga barn, kamp mot opiatmissbruket, skydd för "dreamers" (som kommit illegalt till USA som barn), satsning på pensionssystemet samt infrastrukturprojekt på landsbygd.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons