Annons
Nyheter

Fasaväckande vittnesmål om massaker i Burma

De burmesiska soldaterna spärrade ingången till moskén - sedan började dödandet. Rohingyer som flytt våldets Burma vittnar om fasaväckande övergrepp. - Något väldigt, väldigt ohyggligt har inträffat, säger Tirana Hassan på Amnesty International.(TT)
Publicerad 10 september 2017

Massakern i byn Aung Sit Pyin ska ha genomförts den 25 augusti, enligt flyktingar som lämnat den burmesiska delstaten Rakhine och nu befinner sig i ett flyktingläger i Bangladesh.

Efter att soldater reglat dörrarna till byns moské kom män beväpnade med machete och bensindunkar, vittnar ett tiotal personer ur den muslimska minoritetsgruppen rohingya för AFP.

””
””
Annons

Urskillningslöst dödande

Dödandet ska ha skett samma dag som muslimska väpnade grupper angripit polisposteringar runt om i Rakhine, en attack som blev startskottet på den våldsvåg som hittills har drivit omkring 300 000 av Burmas 1,1 miljoner rohingyer på flykt över gränsen till Bangladesh.

Den 66-årige bonden Mohammad Amin, vars familj levt i Aung Sit Pyin i tre generationer, flydde in i djungeln när skottlossningen bröt ut. Där tillbringade han flera dagar, letande efter sina sju söner och döttrar.

””

Vittnesmål från området är svåra att styrka, eftersom Rakhine i princip är otillgängligt för utländska medier. Många av flyktingarna i lägret i Bangladesh lämnar dock samstämmiga uppgifter om urskillningslöst dödande och nedsablade och sönderbrända kroppar på marken.

Brott mot mänskligheten

Tirana Hassan, chef för krissamordning på människorättsgruppen Amnesty International, har inte tagit del av AFP:s rapport, men säger att den överensstämmer med information som hennes egen organisation har samlat in.

””

Hon betonar att uppgifterna inte kommer från en eller två byar, utan från en lång rad platser över hela Rakhine.

””

Bangladeshs utrikesminister Abul Hassan Mahmood Ali går ännu längre. De senaste veckornas våldsamma förföljelse av muslimer i Burma är ett folkmord, säger han, enligt AFP.

Mejades ned

Jamal Hussain, 12 år, berättar om hur hans fem äldre bröder mejades ned med automateld när de försökte fly. Han har inte sett vare sig sina föräldrar eller någon av sina sju systrar sedan dess.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons