GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

MSF: Stora insatser i kampen mot ebola

Läkare utan gränser (MSF) är på plats i Kongo-Kinshasa för att bekämpa utbrottet av den farliga sjukdomen ebola. - Ett psykiskt och fysiskt påfrestande arbete, säger Anna Sjöblom, som arbetade under den stora ebolaepidemin i Västafrika.(TT)
Publicerad 17 maj 2018

Än så länge är utbrottet i nordvästra Kongo-Kinshasa begränsat, med 23 dödsfall, men stora resurser sätts in för att förhindra att det växer till en större epidemi. Upptäckten av ett fall i miljonstaden Mbandaka oroar. Tidigare utbrott har skett i isolerade och glesbefolkade områden, vilket har förenklat smittspårningen, förklarar Anna Sjöblom, medicinsk humanitär rådgivare på Läkare utan gränser i Sverige.

””

Vaccin testas

Läkare utan gränser har öppnat vårdplatser på två sjukhus i de drabbade områdena Bikoro och Mbandaka i nordvästra Kongo-Kinshasa. Även två behandlingscenter för ebolapatienter upprättas samtidigt som åtskilliga ton medicinskt material är på väg. Stora insatser görs för att säkra att utbrottet inte växer till en epidemi likt den i Västafrika 2014. Erfarenheter från den och teknisk och medicinsk utveckling sedan dess kan bidra. Till exempel kommer Läkare utan gränsers forskningscenter Epicentre att genomföra vaccinationer, i samarbete med lokala myndigheter och WHO.

””

Svåra lidanden

Hon arbetade som sjuksköterska i Guinea under den stora ebolaepidemin i Västafrika 2014, och vittnar om att det är stora utmaningar som väntar tillrest vårdpersonal.

””

Det är också fysiskt tungt att arbeta i skyddsdräkt i värmen. Men det gäller att inte ta risker, förklarar hon.

””
””

TT