Annons
Nyheter

Misstänkt terrorist tyst när rättegång inleddes

Abdulkadir Masjaripov, som står åtalad för massmordet på en nattklubb i Istanbul på nyårsnatten för drygt ett år sedan, vägrade att svara på frågor när rättegången mot honom inleddes i fängelset.(TT)
Publicerad 11 december 2017

Nyårsfirandet slutade med ett blodbad när en man beväpnad med ett automatvapen tog sig in på den populära klubben Reina vid Bosporens strand och sköt urskillningslöst mot gästerna. Dådet krävde 39 liv och 79 personer skadades.

Masjaripov, som var 34 år vid tiden för attentatet, har under fångenskapen erkänt massmordet. Han åtalas tillsammans med ytterligare 56 personer med misstänkta kopplingar till terrordådet.

Annons

Riskerar 40 livstidsstraff

Rättegången hålls i Silivrifängelset i Istanbul. Om han bedöms skyldig riskerar Masjaripov 40 livstidsstraff - ett för varje enskilt dödsoffer och ytterligare ett livstidsstraff för massakern i sig.

Bland de övriga åtalade finns bland andra Masjaripovs fru, som misstänks för medhjälp till massmordet. Alla utom sex av de åtalade är frihetsberövade.

Abdulkadir Masjaripov greps i området Esenyurt i Istanbul efter en 17 dagar lång jakt, där omkring 2 000 poliser deltog. Bland annat analyserades 7 200 timmar videomaterial från övervakningskameror för att spåra den misstänkte.

"Ryss gav order"

Enligt åtalet genomgick Masjaripov träning i Afghanistan. Ordern om att utföra terrordådet ska ha kommit från en högt uppsatt IS-medlem från Ryssland, som befann sig i Syrien vid tiden för attentatet.

IS har tagit på sig terrordådet.

En majoritet - 27 personer - av dödsoffren var utlänningar. Bland annat libanesiska, israeliska, saudiska, irakiska och marockanska medborgare som firade in det nya året.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons