Nyheter

Minister får gå efter Trump-inbjudan

Mexikos president Enrique Pena Nieto sparkar en av sina närmaste medarbetare, finansminister Luis Videgaray. De båda blev hårt kritiserade för att ha bjudit in den amerikanska presidentkandidaten Donald Trump till Mexiko i förra veckan.(TT)
Publicerad 8 september 2016

Mexikos president Enrique Pena Nieto sparkar en av sina närmaste medarbetare, finansminister Luis Videgaray. De båda blev hårt kritiserade för att ha bjudit in den amerikanska presidentkandidaten Donald Trump till Mexiko i förra veckan.

Under en presskonferens meddelade Pena Nieto att Videgaray, som uppges ha tagit initiativ till Trump-besöket, kommer att ersättas av tidigare finansminister José Antonio Meade.

Donald Trump är djupt impopulär i Mexiko för sitt förslag om att det är Mexiko och inte USA som ska finansiera den mur han vill bygga mellan de båda länderna. Han har även kallat mexikaner för våldtäktsmän. Bara ett par timmar efter att Trump återvänt till USA meddelade han att Mexiko ska betala för muren "med 100 procents säkerhet".

Det har en längre tid spekulerats i att Videgaray skulle få avgå, Trump-besöket uppges ha varit droppen som fick bägaren att rinna över.

TT