Nyheter

Mindre kända kandidater dominerade debatt

Valdebatten inför presidentvalet i Frankrike blev kaotisk. Den drog ut på tiden till långt efter midnatt eftersom alla elva presidentkandidater fick delta för första gången.(TT)
Publicerad 5 april 2017

Enligt nyhetskanalen France 24 var debatten knappast till nytta för de kandidater som leder valstriden, eftersom det var nästan helt okända kandidater som stal uppmärksamheten.

Förhandsfavoriten, den obundne centerkandidaten Emmanuel Macron, angrep sin viktigaste motkandidat Marine Le Pen med frågor om den ekonomiska politiken och nationalism.

Le Pen vill att Frankrike ska lämna euron, men opinionsmätningar visar att väljarna inte stöder tanken. Många fransmän är rädda att ett återinförande av francen äter upp deras besparingar och sätter fart på inflationen.

””
””

Anklagelser om korruption

Det lilla antikapitalistiska partiets kandidat Philippe Poutou väckte uppmärksamhet genom att anklaga Le Pen och Republikanernas François Fillon för korruption. Fillon var länge valets förhandsfavorit, men hans kampanj har motvind sedan en brottsutredning mot honom inleddes. Han ska bland annat ha låtit avlöna sin fru med allmänna medel utan att hon faktiskt utfört arbete för pengarna.

””
””

Såväl Fillon som Le Pen har förnekat att de har gjort sig skyldiga till missbruk.â??

Övertygande vänster

Enligt Reuters var det vänsterns Jean-Luc Mélenchon som övertygade mest under den andra stora debatten inför presidentvalet. Han lyckades övertyga 25 procent av tittarna under den fyra timmar långa tv-sända debatten, enligt en opinionsundersökning från Elabe på uppdrag av tv-kanalen BFM. 21 procent ansåg att Macron var mest övertygande, den näst högsta andelen.

Marine Le Pen, ledare för Nationella fronten, kom på fjärde plats med 11 procent, bakom Republikanernas François Fillon på 15 procent.

I samma opinionsundersökning ansåg 23 procent av tittarna att Macron hade de bästa politiska förslagen, följd av Mélenchon med 22 procent och Fillon med 18 procent.

De två ledande kandidaterna, Macron och le Pen, drabbade samman om Europa.

Valets första omgång avgörs den 23 april. Det väntas bli en avgörande valomgång mellan de två kandidater som får mest stöd. Den är planerad till 7 maj.

TT