Annons
Nyheter

Melania Trump provocerar och väcker undran

Från den sena flytten till Vita huset till hennes lågmälda profil i Washington DC och stilettklackarna hon bar under resan till katastrofdrabbade Texas. USA:s första dam Melania Trump väcker frågor och river upp kritik.(TT)
Publicerad 2 september 2017

De senaste dagarna har sociala medier bubblat av klander och försvar för Melania Trumps klädsel i tisdags. Bilderna av henne och maken på väg mot presidentflyget Air Force One och översvämningarna i Texas visade en kvinna i svarta byxor, grön bomberjacka och 15-centimetersklackar.

Ytterligare ett tecken på parets bristande kontakt med verkligheten, dundrade kritikerna.

Annons

"Sorgligt", att människor bryr sig om hennes skor när vi har en pågående naturkatastrof, kontrade hennes kommunikationschef Stephanie Grisham i ett mejl till nyhetskanalen Fox News.

Tilläggas ska att presidentfrun sedan bytte till gymnastikskor under flygningen till Texas.

Läsning och skolmat

Ståhejet kring klackarna kan ses som ett uttryck för de många frågetecken som omgärdar den Slovenienfödda exfotomodellen. Melania Trump har förvisso representerat när stats- och regeringschefer besökt USA samt rest med sin man till Europa och Mellanöstern, men till skillnad från tidigare första damer håller hon en låg profil.

Många minns exempelvis bibliotekarien Laura Bush, gift med George W Bush, som tog initiativ för barns läsning. Barack Obamas fru Michelles insatser för en sundare skolmat kan knappt ha gått någon förbi. Och ikoniska Jackie Kennedy tog på 1960-talet med allmänheten in i Vita huset med hjälp av tv-kameror. Före henne banade Franklin D Roosevelts fru, frispråkiga Eleanor Roosevelt, väg för mer politiska presidentfruar. Hon var engagerad i medborgerliga rättigheter och blev efter makens död FN-delegat.

Mot internetmobbning?

På Vita husets sajt beskrivs Melania Trumps konst- och designintresse samt hennes engagemang i välgörenhet. Hon presenteras även som entreprenör, då hon formgett en egen smyckeskollektion. Kort före makens valseger sade hon att hon ville driva en kampanj mot mobbning på internet - om hon blev USA:s första dam. Det ifrågasattes, bland annat då presidenten gjort sig känd för giftiga personangrepp via Twitter. Och hittills har inte mycket skett på den fronten.

"Fru Trump är mycket eftertänksam när det gäller att bygga ut sina initiativ", skrev Stephanie Grisham i maj i ett mejl till USA Today. Tidningen hade då varit i kontakt med organisationer som arbetar med nätmobbning och kunde konstatera att i princip inget skett med kampanjen.

Melania Trumps få offentliga framträdanden har skärskådats, inte minst det tal hon höll på Republikanernas konvent i fjol som anklagades för att i delar ha varit ett plagiat av ett Michelle Obama-tal. Att hon inte flyttade in i Vita huset förrän i juni, då sonen Barron var färdig med skolan i New York, har också gett upphov till vilda spekulationer. Tidigare har Trump sagt till reportrar att hon siktar på att bli en "traditionell" första dam, som Betty Ford eller Jackie Kennedy. Om det blir så återstår att se.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons