Nyheter

Medvind för Alternativ för Tyskland

Nästa års tyska val kan bli historiskt då mätningar pekar på att ett högerpopulistiskt parti kommer in i förbundsdagen. På söndag väntas en försmak, när invånarna i Mecklenburg-Vorpommern väljer sitt delstatsparlament. Storfavorit är Alternativ för Tyskland.(TT)
Publicerad 1 september 2016

Kastar man en blick på skyltarna över kaféerna på torget i Wismar är det lätt att tro att man befinner sig i Sverige. Namn som "Alter Schwede" och "Schwedenwache" minner om en annan tid, då den pittoreska hansastaden faktiskt var i svensk besittning.

Svenskt klingar också namnet - Leif-Erik Holm - på toppkandidaten för Alternativ för Tyskland (AFD), som kan få var femte invånares röst i helgens delstatsval i Mecklenburg-Vorpommern. I de nationella mätningarna ligger partiets stöd på runt tio procent.

””

"Vi är patrioter"

Leif-Erik Holm har en mild framtoning. Han står hamnen i Wismar där han strax ska hålla tal vid ett valmöte. Folk kommer fram och hejar och vill prata. Kontrasten är stor mot partiets hårdföra politik i migrationsfrågor.

Vanligt förekommande etiketter som "högerpopulistiskt" och "främlingsfientligt" vill Holm inte kännas vid.

””

Vill ha bort Merkel

Förbundskansler Angela Merkels kristdemokratiska CDU är också det parti som Holm ser som det bästa alternativet för ett framtida samarbete. Fast helst utan Merkel vid rodret.

””

Förbundskanslerns migrationspolitik är ett rött skynke för AFD.

””

Ett par hundra människor har samlats i hamnen för att lyssna på Holm och partiledaren Frauke Petry, en kvinna med en beundrarskara som är minst lika hängiven som SD:s Jimmie Åkessons. Längst bak står ett femtiotal motdemonstranter och blåser i visselpipor och skriker ikapp med måsarna som seglar mellan tegelhusen.

Holm drar ned applåder när han stiger upp på det lilla podiet.

””

Folk jublar.

””

"Kommer förstöras inifrån"

I publiken står Marios Ebert, som kommer att rösta på AFD i helgen. Hans hjärtefråga är just att göra något åt invandringen, som han beskriver som "helt oreglerad".

””

När dragplåstret Frauke Petry tar till orda är stämningen hög bland åhörarna, som i de flesta fall är i övre medelåldern.

””

Förra hösten gav tyska regeringen upp "den sista resten av självständighet", genom att tillåta människor på flykt att passera landets gränser, säger Petry. Men när helgens röster är räknade blir det annat ljud i skällan, förkunnar hon segervisst.

"Wir schaffen das!" utbrister någon, en referens till Angela Merkels redan bevingade ord om flyktingkrisen - vi klarar det.

Petry börjar skratta. Sedan stämmer hon upp i Deutschlandlied, nationalsången.

TT