Nyheter

Röstlös May vägrar att ge upp sitt avtal

Lämna absolut inte EU utan avtal, lyder budskapet från Storbritanniens parlament i London. Premiärminister Theresa May vill nu ha en ny omröstning om sitt utträdesavtal senast nästa onsdag.(TT)
Publicerad 13 mars 2019

Två gånger om förlorade May och regeringen i underhuset på onsdagskvällen då en majoritet i stället valde att rösta för att rakt av utesluta ett utträde ur EU utan avtal den 29 mars.

Att man gav klartecken till ändringsförslaget, ursprungligen framfört av konservativa Caroline Spelman, var en överraskning, med tanke på att regeringen helst velat se en betydligt mer inlindad ordalydelse.

Samtidigt är inte omröstningen juridiskt bindande för regeringen, även om det sätter en rejäl press på premiärminister Theresa May att uppfylla vad parlamentet röstat för.

Första omröstningen slutade 312-308 för de upproriska. Sedan blev det hela 321-278, trots att May uppges ha uppmanat sina ministrar att rösta emot.

Förlängning?

Direkt efter omröstningen konstaterade hon sedan att läget trots allt är detsamma.

””

Som utlovat kommer regeringen nu att låta parlamentet på torsdagen rösta om en förlängning av förhandlingstiden, som annars löper ut den 29 mars.

May vill dock att den förlängningen endast ska vara till för att rent tekniskt genomföra det utträdesavtal som hon fortfarande står bakom.

””

Alternativet är annars en betydligt längre förlängning, vilket skapar problem med anledning av det EU-val som övriga EU ska hålla i slutet av maj.

””

Ny röst nästa vecka?

Formellt föreslår därför regeringen en ny omröstning om det så kritiserade utträdesavtalet senast till nästa onsdag, den 20 mars.

I förslaget till omröstning på torsdagen heter det att om ett utträdesavtal vid det läget har accepterats kommer regeringen att be EU om en förlängning till den 30 juni för att hinna genomföra all lagstiftning.

Om inte ett avtal godkänts före den 20 mars konstaterar man annars att EU:s övriga stats- och regeringschefer vid sitt nästa toppmöte (den 21-22 mars) väntas kräva en "tydlig avsikt" med en förlängning och att en förlängning längre än till den 30 juni innebär att Storbritannien måste arrangera ett EU-val i maj.

Hesa Theresa

Inför omröstningen talade premiärministern fortsatt för sitt utträdesavtal, trots att det röstats ned två gånger, både i januari och i tisdags.

””

Hennes heshet från i tisdags hade samtidigt blivit ännu ett snäpp värre, vilket fick henne att skämta om att hon fått träning i teckenspråk av sin biståndsminister.

””

Tungt för brexitörer

För de mest brexitvilliga i parlamentet blev onsdagskvällen tung. Utöver att det blev en majoritet för att utesluta ett avtalslöst utträde röstades också ett förslag om den så kallade Malthouse-planen ned med bred marginal, 374 mot 164.

Planen går ut på att skippa det nuvarande utträdesavtalet, lämna EU precis före EU-valet, men sedan leva i ett sorts övergångsläge i max 2,5 år under tiden som en framtida relation diskuteras med EU.

Kruxet med Malthouse-planen, döpt efter bostadsminister Kit Malthouse, är samtidigt att det är högst tveksamt om EU kan acceptera den.

Oviss torsdag

Nu väntar en ytterst oviss torsdag. En rad nya ändringsförslag lär läggas fram för att återigen vrida initiativet ur Mays händer.

Å andra sidan uppges brexitanhängarna nu i allt större grad överväga att rösta för Mays utträdesavtal - om och när den omröstningen hålls - för att rädda vad som räddas kan.

Alex Wickham, politisk redaktör på nyhetssajten Buzz Feed, varslar samtidigt om att några av de mest hårdföra brexitörerna i konservativa partigruppen ERG också ställer krav.

"ERG:s parlamentsledamöter säger att de kommer att rösta för avtalet i en tredje omröstning om Theresa May avgår", skriver Wickham på Twitter.

TT