Nyheter

Mässlingsskeptiker får hosta upp

100 000 euro för bevis för att mässlingsvirus existerar. Det utlovade en tysk vaccinationsmotståndare, men vägrade sedan betala. Nu har den ovanliga tvisten avgjorts i domstol, skriver Der Spiegel.(TT)
Publicerad 12 mars 2015

100 000 euro för bevis för att mässlingsvirus existerar. Det utlovade en tysk vaccinationsmotståndare, men vägrade sedan betala. Nu har den ovanliga tvisten avgjorts i domstol, skriver Der Spiegel.

Allt började med en uppmaning på Internet: Den som kunde bevisa att virusets existens och omfattning med hjälp av vetenskapliga publikationer skulle biologen Stefan Lanka belöna med 100 000 euro.

Läkaren David Bardens antog utmaningen, samlade ihop ett antal studier och skickade till Lanka - som vägrade betala. Studierna från välrenommerade facktidskrifter räckte inte för att övertyga honom.

Men Bardens gav inte upp och nu har domstolen i Ravensburg gett honom rätt. Sedan en sakkunnig bekräftat att studierna räcker för att bevisa virusets existens förkunnade domaren att kriterierna för att erhålla pengarna var uppfyllda.

Stefan Lanka har meddelat att han tänker överklaga domen.

TT