Marocko vid politiskt vägskäl
För fem år sedan spred sig arabvärldens folkliga uppror även till de marockanska gatorna. Men genom att begränsa sin makt i en grundlagsändring lyckades kung Mohammed kväsa det offentliga missnöjet. Det moderat islamistiska Rättvise- och utvecklingspartiet (PJD) kom till makten och jämfördes med Muslimska brödraskapet i Egypten.
På fredag är det val igen. PJD försöker locka väljare genom att lyfta fram hur partiet - genom att leda en koalition av liberaler, kommunister och konservativa - styrt Marocko genom politisk turbulens och ekonomiska bekymmer. Dess främsta rival är liberalerna i det sekulära Partiet för autenticitet och modernitet (PAM) som kampanjar på en anti-islamistisk plattform som känns igen från andra länder i regionen.
Regional splittring
I Tunisien har de senaste åren präglats av spänningar mellan islamister och mer sekulära krafter. I Egypten ledde liknande motsättningar fram till att den folkvalde presidenten Muhammad Mursi störtades av militären sommaren 2013.
””
Det är inte tillåtet med opinionsundersökningar i Marocko, men PJD väntas klara sig bra i parlamentsvalet som gäller 395 platser i representanthuset.
Trots grundlagsändringen ligger dock makten i allt väsentligt kvar hos kungahuset - något som gör att många marockaner känner att det inte är lönt att gå och rösta. I parlamentsvalet 2011 låg valdeltagandet bara på 45 procent.
””
Vägval
Den politiska misstron till trots kan valet ge en fingervisning om vilken riktning Marocko är på väg i. Efter den så kallade arabiska våren fungerade PJD som en viktig stabiliserande kraft, men i ljuset av den kontrarevolutionära trend som nu råder i regionen kan partiet av vissa anses ha spelat ut sin roll.
””
TT