Nyheter

Många skadade i nya protester i Gazaremsan

Över 40 palestinier har skadats sedan de beskjutits av israeliska soldater under protester i Gazaremsan vid gränsen mot Israel. En man har avlidit av sina skador efter att ha blivit skjuten i huvudet, enligt palestinska myndigheter.(TT)
Publicerad 8 mars 2019

Över 40 palestinier har skadats sedan de beskjutits av israeliska soldater under protester i Gazaremsan vid gränsen mot Israel. En man har avlidit av sina skador efter att ha blivit skjuten i huvudet, enligt palestinska myndigheter.

Demonstrationerna, som delvis är våldsamma med deltagare som kastar sten och skjuter med slangbellor, har pågått i 50 veckor. Även fredliga protester genomförs vid gränsen.

Enligt en talesperson för den israeliska militären tros över 8 000 personer ha deltagit i fredagens protester.

Aktivisterna kräver att få återvända till hem som deras släktingar lämnade när staten Israel bildades 1948 och ett stopp för Israels blockad mot Gazaremsan, som styrs av islamiströrelsen Hamas.

Sedan slutet av mars förra året har över 250 palestinier i Gazaremsan dödats av israeliska styrkor, de flesta i samband med gränsprotesterna. Under samma period har två israeliska soldater mist livet.

TT