Nyheter

Indien fängslar Kashmirseparatister utan åtal

Indien skärper insatserna mot separatister som vill se ett självständigt Kashmir. En omstridd lag tillåter Indien att hålla misstänkta personer frihetsberövade i upp till två år utan åtal.(TT)
Publicerad 7 mars 2019

Indien har förlängt frihetsberövandet av två separatistledare, med hänvisning till den kontroversiella lagen som innebär att människor kan sitta fängslade utan formella anklagelser eller åtal.

Fängslandena är ett svar på den dödliga attacken i Kashmir i februari, då en ung man körde en bil full med explosiva ämnen in i en konvoj med indiska paramilitära styrkor. 40 människor dödades i självmordsattacken, som utlöste nya spänningar i den omstridda regionen. Den väpnade islamistgruppen Jaish-e-Muhammad, baserad i Pakistan, tog på sig dådet.

Kallar till strejk

En av de fängslade männen tillhör Jammu Kashmir Liberation Front (JKLF) som kämpar för Kashmirs självständighet. Den andre är talesman för det islamistiska politiska partiet Jamaat-e-Islami. Båda männen fängslades dagar efter självmordsattacken i februari. Det finns inga kända kopplingar mellan männen och den grupp som tog på sig dådet.

En talesperson för JKLF kallade gripandet godtyckligt och en "uppvisning i frustration" av de indiska myndigheterna.

Många gripna

Minst 300 separatister, de flesta av dem med kopplingar till Jamaat-e-Islami, har gripits de tre senaste veckorna. Pakistan har å sin sida gripit ett fyrtiotal extremister som ingår i islamistgruppen Jaish-e-Muhammad.

På torsdagen dödades en person och minst 17 skadades i en granatattack vid en busshållplats i staden Jammu i den indiskkontrollerade delen av det allt mer oroliga Kashmir.

Kashmir har varit delat mellan Indien och Pakistan sedan länderna blev självständiga från Storbritannien 1947. Både Indien och Pakistan gör anspråk på hela territoriet, medan flertalet separatistgrupper kämpar för kashmirisk självständighet.

TT