Nyheter

Många journalister lever farligt i Iran

Många människor har dödats, fängslats och förföljts efter Irans islamiska revolution. Under de första 30 åren fanns minst 860 journalister bland dem som var utsatta för regimens hårdhandskar.(TT)
Publicerad 7 februari 2019

Pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser (RSF) har gått igenom en hemlig fil med omkring 1,7 miljoner rättsliga ingripanden i Iran mellan åren 1979 och 2009. Och även om yrkestillhörigheten inte står listad har RSF, efter månader av arbete och analys, kunnat verifiera att 860 journalister eller medborgarjournalister finns bland dem som gripits eller fängslats.

Minst fyra av dem har avrättats, enligt RSF.

"Att filen, med sina miljontals noteringar, ens existerar visar inte bara den iranska regimens mångåriga lögnaktighet när den har hävdat att inga politiska fångar eller journalister finns i dess fängelser, utan också de obevekliga intriger den har använt i 40 år för att förfölja män och kvinnor för deras åsikter eller deras rapporterande", skriver Christophe Deloire, RSF:s generalsekreterare, i ett uttalande.

Det är visselblåsare som har försett RSF med filen inför regimens firande av att det har gått 40 år sedan revolutionen. Michelle Bachelet, FN-kommissionären för mänskliga rättigheter, ska få ta del av vad RSF kommit fram till.

TT