Nyheter

Många döda vid religiös festival

Många människor har dödats och skadats vid oroligheter i samband med en religiös festival söder om huvudstaden Addis Abeba. Etiopiska oppositionsgrupper anger antalet döda till minst 50 medan regeringen bara bekräftar att flera har dödats, skriver Reuters.(TT)
Publicerad 2 oktober 2016

Många människor har dödats och skadats vid oroligheter i samband med en religiös festival söder om huvudstaden Addis Abeba. Etiopiska oppositionsgrupper anger antalet döda till minst 50 medan regeringen bara bekräftar att flera har dödats, skriver Reuters.

Offren trampades ihjäl i den panik som uppstod när polisen sköt tårgasgranater, uppger en fotograf från AFP.

Flera tusen människor hade samlats vid den heliga sjön Harsadi för att delta vid en ceremoni där folkgruppen oromo firar slutet på regnperioden.

Några av deltagarna korsade handlederna ovanför huvudet, en gest som har blivit en symbol för protesterna mot regeringen. Det hela utvecklades till kravaller och säkerhetsstyrkorna gick loss på demonstranterna med batonger och tårgas.

Etiopien har upplevt några av de största regeringskritiska demonstrationerna på ett decennium. De började förra året i Oromo-regionen och har de senaste månaderna spridit sig till den norra delen av Amhara-regionen. Folkgrupperna kräver en större andel av makten.

TT