GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Frankrike hotar Syrien med angrepp

Frankrike kommer att "gå till attack" om förbjudna kemiska stridsvapen används av regimen mot civila i kriget i Syrien, säger president Emmanuel Macron. Men att det har skett är inte bevisat, anser den franska regeringen. - Jag drar gränsen vid kemiska stridsvapen.(TT)
Publicerad 14 februari 2018
””

I dag finns dock inga bevis för att kemvapen har använts av den syriska regimen, anser Macron.

””

Rapporter om attacker

Vid ett telefonsamtal med Rysslands president Vladimir Putin i fredags sade Macron att han oroades över uppgifter om att klorgas använts mot civila i Syrien flera gångar den senaste tiden.

Även när Macron tog emot Putin på besök i maj i fjol sade han att Frankrike skulle reagera omedelbart om Syrien använde kemvapen mot befolkningen. Rysslands inblandning i Syrienkriget gör att Putin ses som den världsledare som har störst inflytande över Syriens president Bashar al-Assad.

Enligt USA har minst sex attacker med klorgas rapporterats i rebellkontrollerade områden i Syrien sedan i januari i år, och många har skadats. Syriens regering har förnekat att kemiska vapen används, och landets allierade Ryssland fördömer anklagelserna som en "propagandakampanj".

"Vissa indikationer"

Precis som USA misstänker Frankrike att den syriska regimen ligger bakom klorgasattackerna, men säger sig inte ha konkreta bevis för det. Den franske utrikesministern Jean-Yves Le Drian säger att allt pekar på att al-Assads styrkor använder klorgas, men att "all dokumentation inte är på plats".

Frankrikes försvarsminister Florence Parly är även hon försiktig i sina uttalanden.

””

Den syriska regimen har upprepade gånger av tunga instanser anklagats för att använda kemiska stridsvapen, bland annat har FN hävdat att regeringsstyrkor stod bakom en saringasattack i april förra året.

TT