Nyheter

Liten mot stor i blågul insats för Gui Minhai

Kärnvapenhot, extremism och polarisering. Och samtidigt oförutsägbara stormakter, varav en - Kina - håller Gui Minhai fängslad. Utrikesminister Margot Wallström (S) beskriver en mörk och orolig tid och säger att utrikesdepartementet arbetar väldigt hårt med den svenske förläggarens fall.(TT)
Publicerad 5 januari 2019
””

Fallet Gui Minhai ingår i det dagliga arbetet på utrikesdepartementet, som står i ständig kontakt med Kinas Sverigeambassadör och den svenska ambassaden i Peking, enligt Margot Wallström.

””

Resevarning

Under hösten har den ekonomiska jätten mullrat rejält, sedan en grupp kinesiska turister i september avvisades från ett vandrarhem i Stockholm efter att ha anlänt för tidigt. I julas förnyade Peking sin resevarning gällande Sverige, något som sannolikt inte gör förhandlingarna om Gui Minhai enklare. Kritiska röster, bland annat på ledarsidor, har krävt att Sverige ska göra mer för förläggaren som har suttit frihetsberövad i tre år.

””

TT: Spelar svensk handel med Kina in? Gör den situationen extra känslig?

””

Parallellt har världen de senaste månaderna skakats av Rysslands agerande i Azovska sjön, där tre ukrainska fartyg beslagtogs och 24 ukrainska sjömän frihetsberövades samt av mordet på den saudiske regimkritiske journalisten Jamal Khashoggi. Wallström beskriver det sistnämnda som fasansfullt och oacceptabelt men tror inte att det internationella samfundets krav på en oberoende utredning kommer att påverka Sveriges relation till Saudiarabien.

””

Gjorde skillnad

Kriserna, samt de pågående konflikterna i bland annat Syrien och Jemen, skuggade de sista månaderna av Sveriges medlemskap i FN:s säkerhetsråd. Men Wallström är stolt över insatserna i rådet, hon anser att Sverige har stått upp för blågula värderingar och lyft kopplingen mellan kvinnor, fred och säkerhet.

””

Hon noterar dock att världen har blivit allt mer orolig, oförutsägbar och komplex och varnar för att flera länder vill skaffa eller modernisera sina kärnvapen. En lärdom är att världen behöver mer multilateralt samarbete, anser utrikesministern, trots att just sådana initiativ ifrågasätts på många håll.

””

Gott mot ont

TT: Hur ser du på 2019?

””

TT: Vilket möte har gjort störst intryck på dig under året som gått?

””

TT