Nyheter

Indonesiska friges för mord på Kims halvbror

Anklagelserna mot den indonesiska kvinna, som misstänkts för att ha mördat den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Uns halvbror Kim Jong-Nam, dras tillbaka. - Det var inte vad jag hade förväntat mig, säger hon.(TT)
Publicerad 11 mars 2019

Med ett stort leende leddes Siti Aisyah ut ur rättssalen i Shah Alam i Malaysia på måndagen.

Beskedet om att åtalet mot den 27-åriga indonesiskan läggs ner kommer som en överraskning. Planen för dagen var nämligen att den vietnamesiska kvinna som också åtalats för mordet, Doan Thi Huong, skulle framträda i rätten.

””

Nyheten har skickat glädjevågor ända till Aisyahs hemstad Sindangsari i Indonesien.

””

Har nekat till mord

Drygt två år har gått sedan Siti Aisyah och Doan Thi Huong greps, anklagade för att ha mördat Nordkoreas ledare Kim Jong-Uns halvbror Kim Jong-Nam.

Den 13 februari 2017 registrerade övervakningskameror på Kuala Lumpurs flygplats i Malaysia hur två kvinnor kastar sig över Kim Jong-Nam. En av dem smetar vad som senare kom att bekräftas som nervgiftet VX över hans ansikte. Giftet klassas som ett massförstörelsevapen av FN.

Siti Aisyah och Doan Thi Huong, som snabbt identifierades av malaysisk polis, har hela tiden nekat till anklagelserna. De hävdar att de lurats av nordkoreanska agenter att utföra attacken, som de trodde var en del av ett skämtprogram likt dolda kameran.

Oklart varför hon friges

När rätten förkunnade beskedet om frigivning på måndagen sågs vietnamesiskan Doan Thi Huong, som står medåtalad för mordet, brista ut i gråt.

””

Skälen till Aisyahs frigivning är inte kända, men det kan röra sig om de goda diplomatiska relationerna mellan Indonesien och Malaysia. I ett brev till Indonesiens justitieminister, poststämplat i fredags, skriver Malaysias riksåklagare att man har vägt in både Jakartas önskemål och ländernas goda relationer i sitt beslut om frigivning.

Det är sedan tidigare känt att Indonesien ofta lägger stor diplomatisk kraft på att få de medborgare som utomlands har dömts till döden, vilket är straffet för mord i Malaysia, hemskickade.

Siti Aisyah är dock inte formellt avskriven från misstankarna, och hon skulle rent teoretiskt kunna komma att åtalas för mordet på nytt.

TT