Nyheter

Kritiserade Bongo slår ifrån sig

Gabons president Ali Bongo anklagar EU:s observatörer, som kritiserat det nyligen genomförda valet i landet, för att ha missat oegentligheter kring hans rival Jean Ping. På tisdagen rapporterade observatörerna tydliga avvikelser bland rösterna i Haut-Ogooueprovinsen, där Ali Bongo har sin bas.(TT)
Publicerad 7 september 2016

På tisdagen rapporterade observatörerna tydliga avvikelser bland rösterna i Haut-Ogooueprovinsen, där Ali Bongo har sin bas.

Resultaten från provinsen visar att över 99 procent av befolkningen ska ha gått till valurnorna och 95 procent lade sin röst på Bongo. Sett till antalet som valt att inte rösta, eller röstat blankt, går detta inte ihop, enligt EU:s observatörer. Bongo själv tycker att de borde fokusera på rivalen Jean Ping i stället.

””

EU har ifrågasatt valresultatet i Gabon, där Ali Bongo återvaldes med en ytterst liten marginal. Frankrike har sagt att en omräkning av rösterna vore på sin plats. När Bongo tillfrågades om han skulle tillåta en omräkning under intervjun med RTL radio svarade han att det är upp till landets konstitutionella domstol att avgöra.

””

Bongo har suttit vid makten i Gabon sedan 2009.

TT