Annons
Nyheter

Kritiken växer mot Burmas Suu Kyi

Hundratusentals människor är på flykt, FN varnar för etnisk rensning och omvärldens kritik är skarp. Trots det agerar Burmas ledare, demokratiikonen Aung Sang Suu Kyi, inte mot våldsamheterna mot den muslimska minoritetsgruppen rohingya.(TT)
Publicerad 12 september 2017
””

"Gillrad fälla"

Det sistnämnda är på god väg att ske. "Frånta Aung Sang Suu Kyi hennes fredspris", löd rubriken på en debattartikel i den inflytelserika tidningen The New York Times härom dagen. Världsledare, människorättsorganisationer och andra fredspristagare - bland dem Malala Yousafzai och Desmond Tutu - manar Suu Kyi att ta bladet från munnen.

Annons

Men i det senaste offentliga uttalandet, via Facebook i förra veckan, skyllde Suu Kyi krisen i landet på "terrorister" och talade om "ett jättelikt isberg av desinformation".

””

Han anser att militären gillrat en "perfekt fälla" för Suu Kyi, med syfte att behålla sin egen makt och underminera hennes. Mycket tyder på att militärens popularitet ökar i takt med de hårresande övergreppen mot rohingya, enligt Gemzell.

””

TT: Anser du inte att det är moraliskt fel att inte fördöma övergreppen?

””

Bli medborgare?

Rohingya beskrivs ibland som ett statslöst folk, trots att närmare 750 000 har haft den burmesiska delstaten Rakhine som sitt hem. Den senaste våldsvågen - som lett till att över 370 000 rohingyas flytt över gränsen till Bangladesh - tog fart i slutet av augusti. Det skedde samtidigt som FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan publicerade en rapport där han förordade att gruppen skulle få fullt medborgarskap och tillgång till skolor och hälsovård i Burma. Gemzell säger att just den rapporten kan bidra till en lösning på konflikten och att Suu Kyis parti lagt fram den i parlamentet.

Den burmesiska militären hävdar, liksom tidigare, att det är utrensningsinsatser mot "extremistterrorister" som pågår i Rakhine.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons