Annons
Nyheter

Kritik efter Trumps vapenutspel - "skamligt"

I ett försvarstal av USA:s vapenlagar lyfte president Donald Trump upp terrordåden i Paris 2015 och härmade hur terroristerna sköt ihjäl konsertbesökare. Utspelet har väckt stark kritik. Skamligt, säger François Hollande som var president vid tiden för massmordet.(TT)
Publicerad 5 maj 2018

Trump uppmanas nu visa respekt för de 130 dödsoffren som sköts ihjäl på restauranger, kaféer och i konsertlokalen Bataclan i Frankrikes huvudstad, efter att ha uttryckt sig okänsligt om bland annat terrordåden i Paris vid ett tal inför vapenlobbyorganisationen NRA.

"Frankrike uttrycker sitt starka missnöje med president Trumps kommentarer om attackerna den 13 november 2015 och ber om respekt för minnet av offren", skriver Agnes von der Muhll, talesperson för Frankrikes utrikesdepartement i ett uttalande.

Annons

"Skamligt"

Trump sade att amerikanska vapenlagar hade kunnat hindra attentaten, och anses ha raljerat över hur mängder av människor mördades.

””
””

Därefter härmade presidenten angriparna som sköt med sina vapen:

””

Frankrikes förre president François Hollande kallar Trumps uttalanden "skamliga" och anser att det säger mycket om hans syn på Frankrike och dess värderingar.

"Dubbelt så dödligt"

Även Storbritannien fick sig en släng när Trump kritiserade europeiska vapenlagar.

””
””

Den brittiske akutkirurgen Martin Griffiths har i en intervju med BBC liknat The Royal London Hospital i östra London, där han arbetar, med den före detta brittiska militärbasen Camp Bastion i Afghanistan. Men efter Trumps tal inför NRA kommenterade Griffiths kollega Karim Brohi utspelet.

"Man kan göra mer för att bekämpa det här våldet, men att antyda att skjutvapen är en del av lösningen är löjligt. Skottskador är minst dubbelt så dödliga som knivskador och är mycket svårare att behandla", skriver Brohl i ett uttalande.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons