Annons
Nyheter

Många döda i förödande jordbävning i Mexiko

Minst 58 människor har omkommit i södra Mexiko efter den kraftiga jordbävningen utanför landets kust. Skalvet beskrivs som det kraftigaste på ett sekel, och tvingade människor att fly skakande byggnader och utlöste tsunamivarningar.(TT)
Publicerad 8 september 2017

Mindre än ett dygn efter den förödande jordbävningen i Mexiko rapporterar landets katastrofmyndighet minst 58 människor mist livet till följd av skalvet.

Enligt myndigheten har 45 omkommit i delstaten Oaxaca, 10 i Chiapas och 3 i Tabasco.

Annons

En av de döda i Tabasco var ett spädbarn som avled på ett sjukhus när respiratorn slutade fungera på grund av att strömmen gått, skriver AP.

Jordbävningen med magnituden 8,1 inträffade 23:49 lokal tid och kändes så långt bort som i huvudstaden Mexiko City, där byggnader skakade och många sprang ut på gatorna i panik.

"Allt skakade"

21-åriga utbytesstudenten Poppy Paulus-Nicolas från Nederländerna befann sig i sin lägenhet i området Cuauhtémoc när skalvet inträffade.

””

Om mexikanska myndigheter har rätt i sin bedömning av magnituden, 8,2, är skalvet det kraftigaste i landet på ett sekel. Amerikanska USGS anger dock siffran 8,1 - samma magnitud som den förödande jordbävningen 1985 då över 10 000 människor omkom i Mexico City.

Skolor i elva delstater höll under dagen stängt för inspektion av eventuella skador.

Tsunami

Elvira Acevedo bor med sin familj i Puerto Escondido vid den mexikanska kusten.

””

Hon berättar om hur vattnet började dra sig undan från stranden efter skalvet, och att familjen började förbereda sig för en eventuell tsunami.

””

Amerikanska meteorologiska myndigheten, NWS, varslade om risken för att upp till tre meter höga tsunamivågor kunde nå Mexiko. Men de vågor som registrerats, bland annat vid kusten utanför staden Salina Cruz, var mindre.

Annons

Storm på gång

Mexiko City var redan pinat av översvämningar efter kraftiga regn, dagarna före jordbävningen. Samtidigt förbereder sig landet på orkanen Katia, som är på ingång.

””

Jordbävningen hade enligt USGS sitt epicentrum 87 km kilometer sydväst om staden Pijijiapan, på 70 kilometers djup.

Svenska ambassaden i Mexiko uppmanar svenska medborgare att följa lokala myndigheters anvisningar och kontakta anhöriga.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons