Annons
Nyheter

Kina svär trohet till Marx inför 200-årsdag

Årtionden av marknadsliberala reformer och växande ojämlikhet till trots - Kina fortsätter att hålla marxismens fana högt. Det hävdar president Xi Jinping, medan landet förbereder 200-årsfirandet av den tyske filosofen Karl Marx.(TT)
Publicerad 4 maj 2018

Kinas kommunistparti kommer för alltid att utöva och bevara marxismen, tillägger Kinas högste ledare under en ceremoni i Folkets stora sal i Peking. Xi Jinping uppmanar också partimedlemmar att lägga sig till med vanan att läsa Marx verk - och göra hans filosofi till både en "livsstil" och en "andlig strävan".

Kina är det största land i världen som kallar sig självt socialistiskt. Statliga företag spelar fortsatt en stor roll i de viktigaste sektorerna av landets ekonomi, som alltjämnt styrs genom femårsplaner.

Annons

"Gjorde helt rätt"

Samtidigt har klyftan mellan den urbana eliten och landsbygdens fattiga vuxit under senare år, medan landet nu är tvåa - efter kapitalismens fanbärare USA - på affärstidningen Forbes lista över antalet dollarmiljardärer.

Sedan den tidigare kinesiske ledaren Deng Xiaoping började liberalisera ekonomin på 1980-talet har många beskrivit Kinas socialistiska retorik som alltmer tomma ord.

Men den synen vill inte Xi Jinping veta av. Kommunistpartiet har gjort helt rätt i att "skriva in marxismen på sin egen fana", sade han i fredagens tal.

Donerat bronsstaty

Inför 200-årsdagen av Karl Marx födelse, på lördag, har statlig tv bland annat sänt en dokumentärserie med titel "Marx har rätt". Peking har även donerat en stor bronsstaty av filosofen till den tyska stad, Trier, där han föddes den 5 maj 1818.

Sedan tidigare får landets unga börja studera Marx texter redan i skolåldern. Statstjänstemän och journalister i statskontrollerade medier får även genomgå kurser i marxistisk teori, medan "Kommunistiska manifestet", som Marx skrev tillsammans med Friedrich Engels, gjorts till obligatorisk läsning för partifunktionärer.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons