Annons
Nyheter

Kim vill nå "välkomna" resultat

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un lovar att försöka "nå resultat som kommer att välkomnas av det internationella samfundet" vid ett eventuellt nytt möte med USA:s president Donald Trump.(TT)
Publicerad 10 januari 2019

Kinas president Xi Jinping har under Kim Jong-Uns besök i Peking sagt att han stöttar ett eventuellt andra möte mellan den nordkoreanska ledaren och Trump, och att han hoppas att de två kan "mötas halvvägs" uppger den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

””

Xi och Kims möte i Peking varade i två dagar den här veckan, ett möte som av många ses som en förberedelse för Kim, som förbereder ett andra toppmöte med Trump.

Annons

Samtalen mellan USA och Nordkorea har kommit av sig efter toppmötet i Singapore i juni, där ländernas ledare kom överens om ett vagt formulerat uttalande om avspänning och kärnvapennedrustning.

Sanktioner

USA vill att FN:s sanktioner mot Nordkorea ska fortsätta gälla fram till att Nordkorea ger upp sina kärnvapen, men Nordkorea vill att sanktionerna ska tas bort omedelbart.

Även Kina vill att sanktionerna ska lätta och Xi Jinping säger att Kina är redo att ta en "positiv och konstruktiv roll" för att bibehålla fred och stabilitet och nå kärnvapennedrustning på halvön.

Nordkorea kommer enligt Kim Jong-Un att "fortsätta hålla fast vid kärnvapennedrustningen och lösa problemet med den koreanska halvön genom dialog och överläggning", rapporterar Nya Kina.

Donald Trump sade i söndags att USA och Nordkorea förhandlar om en plats för ledarnas nya toppmöte.

"Djärvare steg"

Nordkorea behöver ta "djärvare, mer praktiska steg i kärnvapennedrustningen", för att se till att sanktionerna mot landet tas bort, säger Sydkoreas president Moon Jae-In.

Han säger att det finns viss skepsis om att Kim Jong-Uns uppfattning om nedrustning inte är samma som det som USA kräver.

””

Kim Jong-Uns resa till Kina är ett tecken på ett nära förestående toppmöte med Trump, säger Moon.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons