Annons
Nyheter

Plats och tid spikat för toppmöte Kim-Trump

Mötet mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un kommer att äga rum den 12 juni i Singapore. Beskedet kommer efter att tre amerikaner som suttit fängslade i Nordkorea landat i USA.(TT)
Publicerad 10 maj 2018

"Vi kommer båda att försöka se till att det blir ett speciellt tillfälle för världsfreden", skriver Trump på Twitter om mötet, där de båda ledarna väntas diskutera det nordkoreanska kärnvapenprogrammet.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un kallade tidigare under torsdagen det planerade mötet med Trump för en "historisk möjlighet", enligt den nordkoreanska statliga nyhetsbyrån KCNA. Diktatorn säger också att mötet blir "ett utmärkt första steg", och att det kommer att förbättra situationen på den koreanska halvön.

Annons

"Något riktigt meningsfullt"

Enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap är det första gången Kim nämner det kommande toppmötet.

De tre frisläppta amerikanerna landade på en militärflygplats utanför USA:s huvudstad Washington, och Trump var på plats för att hälsa dem välkomna hem. Den amerikanske presidenten sade då att han trodde att Kim Jong-Un vill föra Nordkorea "in i den riktiga världen", rapporterar Reuters.

””

De tre amerikanerna Kim Dong-Chul, Kim Hak-Song och Kim Sang-Duk, som också kallas Tony Kim, släpptes på onsdagen under den amerikanske utrikesministern Mike Pompeos besök i Nordkorea.

Stor tacksamhet

"Vi skulle vilja uttrycka vår djupa tacksamhet mot USA:s regering, president Trump, utrikesminister Pompeo och det amerikanska folket för att ha fått oss hem", sade de i ett gemensamt uttalande via det amerikanska utrikesdepartementet.

I Kim Jong-Uns kommentar till frigivningen heter det att de nu benådade männen var fängslade för "fientlighet mot Nordkorea", rapporterar KCNA.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons