Annons
Nyheter

Besked om fängslade politiker på måndag

Tio fängslade katalanska politiker och självständighetsivrare kommer först på måndag att få besked om de ska bli släppta inför det val som ska hållas i regionen den 21 december, meddelar en talesperson för högsta domstolen i Spanien.(TT)
Publicerad 1 december 2017

Tio fängslade katalanska politiker och självständighetsivrare kommer först på måndag att få besked om de ska bli släppta inför det val som ska hållas i regionen den 21 december, meddelar en talesperson för högsta domstolen i Spanien.

Gruppen består av två aktivister och åtta tidigare ministrar, bland dem Kataloniens tidigare vicepresident Oriol Junqueras.

Annons

Exministrarna häktades den 2 november, misstänkta för bland annat uppror och uppvigling - brott som kan ge upp till 30 års fängelse.

Beslutet fattades i spåren av den omstridda folkomröstningen om självständighet i början av oktober, där en majoritet röstade för att bryta sig ur Spanien. Men valdeltagandet var lågt och omröstningen hade förbjudits av centralregeringen i Madrid med stöd av författningsdomstolen.

Den 27 oktober röstade regionparlamentet igenom en katalansk självständighetsförklaring - och senare samma dag tog centralregeringen med stöd av senaten över styret av Katalonien.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons