Karibiska öar röstar om brittisk domstol
Även om det brittiska styret för länge sedan har upphört i regionen är det flera engelskspråkiga nationer i Karibien som har behållit den brittiska domstolen Judicial Committee of the Privy Council (JCPC) som sin högsta rättsliga instans.
Nu ska medborgare i önationerna Antigua och Barbuda samt Grenada, totalt cirka 200 000 personer, rösta om att i stället anta den Trinidadbaserade Karibiska domstolen (CCJ). För att göra bytet krävs en majoritet på två tredjedelar.
Grenadierna har redan motsatt sig domstolsändringen i en folkomröstning 2016. Men det är första gången antiguaner och barbudaner kommer att rösta om frågan.
JCPC, består bland annat av brittiska domare och dömer i alla former av fall - för närvarande exempelvis en skadeståndsansökan efter en trafikolycka i Antigua och Barbuda. Men domstolen har även dömt om tyngre saker, bland annat 2002 då det beslutades att det inte är förenligt med författningen att S:t Lucia använde dödsstraff som obligatorisk påföljd vid mord.
Regeringarna i båda länderna vill att man ansluter sig till Karibiska domstolen. Men folket är delat. Många ser domstolsbytet som ett sätt att definitivt klippa banden med den gamla kolonialmakten medan andra är rädda att domare från små karibiska nationer kan sakna opartiskhet.
Fler länder i Karibien säger att de har för avsikt att så småningom anta CCJ som sin högsta instans, men endast Dominica, Guyana, Barbados och Belize har gjort det i dagsläget.
TT