Nyheter

Regeringskris hotar Merkel

Nu avgör bayerska CSU Angela Merkels öde. Partiet ska besluta om det ska godkänna den uppgörelse om invandring som den tyska förbundskanslern kom hem med från veckans EU-toppmöte. Merkel säger sig dock i huvudsak vara överens med CSU.(TT)
Publicerad 1 juli 2018

CSU-ledaren och inrikesministern Horst Seehofer har hotat med att stänga delstaten Bayerns gränser för utomeuropeiska migranter, något som skulle kunna leda till att regeringskoalitionen spricker.

Kärnfrågan har nu blivit om EU-uppgörelsen är tillräcklig som säger att enskilda länder får hindra asylsökande från att resa vidare till ett annat EU-land för att själva välja var de vill söka asyl. Den tyska diskussionen försvåras av att Ungerns premiärminister Viktor Orbán förnekar att man har ingått något avtal, trots att Merkel har sagt att Ungern är med bland de 14 stater som enats "på ett politiskt plan".

"Samma mål"

På söndagen sträckte Merkel ut handen till CSU och uttryckte en förhoppning om att samarbetet ska fortsätta.

””

Merkel tillade att meningsskiljaktigheterna med CSU bara gäller hur en minskad invandring ska ske, inte målet i sig.

Kan tvingas avgå

Enligt obekräftade partikällor är dock Horst Seehofer inte nöjd med EU-uppgörelsen. Om detta skulle stämma fördjupas krisen i alliansen mellan Merkels kristdemokratiska CDU och dess systerparti CSU. Merkel konstaterade på söndagen att alliansen befinner sig i en allvarlig situation.

Enligt källorna är Seehofer också beredd att beordra polisen att stänga Bayerns gränser. Ett sådant drag skulle kunna tvinga Merkel att sparka honom, vilket kan leda till att CSU lämnar samarbetet och CDU hamnar i minoritetsställning i parlamentet.

TT