Annons
Nyheter

Kambodja slår ner mot oppositionen

Kambodjas ledare Hun Sen hotar att upplösa landets huvudsakliga oppositionsparti. Många befarar att landet är på väg mot en diktatur. Pressen på oppositionella och självständiga röster i Kambodja hårdnar.(TT)
Publicerad 11 september 2017

Pressen på oppositionella och självständiga röster i Kambodja hårdnar. Den auktoritäre Hun Sen varnar för att oppositionspartiet CNRP kan komma att upplösas, om partiet fortsätter att stödja sin fängslade ledare Kem Sokha.

””

Misstänkt för konspiration

Annons

Kem Sokha greps den 3 september, men ses som den ende som allvarligt skulle kunna utmana om makten vid det parlamentsval som väntar i juli nästa år. Han anklagas för att med amerikansk hjälp ha konspirerat för ett maktövertagande.

CNRP har sagt att man kommer att fortsätta att stå bakom sin ledare, och hotar att bojkotta valet om han inte släpps fri.

””

En kontroversiell lag som klubbades igenom i februari gör det möjligt att upplösa partier vars ledare dömts för brott.

Medier stängs ned

Situationen i Kambodja har förvärrats sedan mitten av augusti. Sedan dess har 32 radiokanaler stängts ner och personal vid icke-statliga organisationer rapporterar att de hotats, skriver The Sydney Morning Herald (SMH).

Den engelskspråkiga tidningen The Cambodia Daily tvingades att upphöra med sin verksamhet efter ett hot om skatteavgift på motsvarande 6,3 miljoner USA-dollar.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons