Nyheter

Kabila utser ny premiärminister

Den tidigare oppositionsledaren Bruno Tshibala har utnämnts till ny premiärminister i Kongo-Kinshasa av landets president Joseph Kabila. Utnämningen ses som ytterligare ett drag från Kabila för att splittra motståndarna, efter att förhandlingar om hur presidenten ska lämna över makten har brutit samman.(TT)
Publicerad 7 april 2017

Den tidigare oppositionsledaren Bruno Tshibala har utnämnts till ny premiärminister i Kongo-Kinshasa av landets president Joseph Kabila.

Utnämningen ses som ytterligare ett drag från Kabila för att splittra motståndarna, efter att förhandlingar om hur presidenten ska lämna över makten har brutit samman.

Joseph Kabilas mandat löpte ut redan förra året, men han har vägrat att avgå. Presidentens vägran att lämna sin post har väckt farhågor om att ett nytt inbördeskrig ska bryta ut i Kongo-Kinshasa, som aldrig har upplevt en fredlig maktövergång.

I ett uttalande från presidentämbetet uppges det att Bruno Tshibala ska leda en ny övergångsregering som ska förbereda ett presidentval innan årets slut.

Joseph Kabila tog över makten 2001 efter att hans far mördats.

TT