Nyheter

USA skärper tonen mot Maduro

USA utesluter inte att ingripa militärt i Venezuela. Men på en fråga om en intervention är nära förestående svarar USA:s nationelle rådgivare John Bolton: Nej. - Presidenten har sagt att alla metoder är möjliga. Men vårt mål är ett fredligt maktskifte, säger han.(TT)
Publicerad 1 februari 2019

Boltons uttalande i "Hugh Hewitt radio show" kommer samma dag som vice president Mike Pence vid ett kampanjmöte i Florida skärpte tonen mot president Nicolás Maduros regim.

””
””

USA och en rad andra länder har ställt sig bakom oppositionsledaren Juan Guaidó, talman i Venezuelas nationalförsamling, som utropat sig själv till interimspresident. Maduro, som får stöd av bland annat Ryssland och Turkiet, har påstått att Guaidós självutnämnda tillfälliga presidentskap är del i ett USA-stött kuppförsök.

Ökad spänning

Spänningen mellan de båda konkurerande ledarna har ökat sedan Guaidó uppgett att Madurotrogna säkerhetsstyrkor kommit till hans hem och velat fråga ut hans fru, som var ensam hemma med parets barn.

””

Oppositionsledare sade att besöket syftade till att hota hans familj och ett försök från Maduro att skrämma honom.

"Ska ställas till svars"

Juan Guaidó sade också, riktat direkt till landets säkerhetsstyrkor, att de kommer att ställas till svars om hoten fortsätter, skriver BBC.

””

USA, som erkänt Guaidó som Venezuelas tillfällige president, har utlovat repressalier för den eller de som hotar oppositionsledaren och hans familj.

Guaidó har uppmanat befolkningen till omfattande demonstrationer mot regimen under helgen, och har sagt att han hoppas att det blir de största i landets historia.

TT