Annons
Nyheter

Järnvägsexpert: Danmark säkrast i Europa

Den dödliga tågolyckan i Danmark sticker ut, då landet toppar statistiken för järnvägssäkerhet i Europa. - Danmark är bäst i Europa på att inte ha tågolyckor. De har legat högst på listan i flera år, så detta är ju. . . fan också, rent ut sagt, säger järnvägsexperten Per Corshammar.(TT)
Publicerad 2 januari 2019

Danmark är i chock efter onsdagens dödliga tågolycka, som inträffade i spåren av stormen Alfrida och krävde sex människoliv.

Det är oklart exakt hur olyckan har inträffat och om vindhastigheten varit en faktor. Vid en presskonferens på eftermiddagen uppgav Fyns polis att man fortfarande undersöker olycksförloppet.

””
Annons

Enligt uppgifter till Danmarks Radio ska vindhastigheten dock ha understigit 21 meter per sekund vid olyckstillfället, och därmed fanns inga restriktioner för tågtrafiken.

Sverige i mitten

Corshammar berättar att den här typen av tågolyckor, med många döda, inträffar otroligt sällan i Europa - ungefär en gång per år eller vartannat år.

””

Sverige ligger någonstans i mitten av den europeiska tågolycksstatistiken, enligt Corshammar.

””

Dystra siffror

Globalt sett finns ett land som tydligt sticker ut i olycksstatistiken: Indien.

””

Landets dystra siffror har delvis att göra med överfulla tåg - när en olycka väl inträffar drabbas väldigt många resenärer. Grundorsaken, förklarar Corshammar, är dock dåligt underhåll och gammal järnväg.

Faktum kvarstår dock: Tåg överlag är ett mycket säkert färdsätt, med försvinnande liten risk att omkomma i en olycka.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons