Nyheter

Lenín Moreno utropas till segrare i Ecuador

Valmyndigheten förklarar vänsterregeringens kandidat Lenín Moreno som segrare i Ecuadors presidentval - men motståndaren hävdar valfusk. Resultatet innebär att Wikileaksgrundaren Julian Assange, som gömmer sig på landets ambassad i London, kan dra en suck av lättnad.(TT)
Publicerad 3 april 2017

När rösterna i 97 procent av valdistrikten var räknade hade Lenín Moreno drygt 51 procent av rösterna, jämfört med de knappt 49 procent som hade röstat på oppositionens kandidat Guillermo Lasso. Lenín Morenos övertag är tillräckligt för att utropa honom som segrare, enligt valmyndigheten.

Men Guillermo Lasso hävdar att det har förekommit oegentligheter och säger att han kommer att bestrida resultatet.

Guillermo Lasso har lovat att sparka ut Wikileaksgrundaren och sexbrottsmisstänkte Julian Assange från Ecuadors ambassad i Storbritannien om han vinner valet. Assange tog sin tillflykt till ambassaden 2012 och beviljades asyl.

"Jag ber ödmjukast om att Lasso lämnar Ecuador inom 30 dagar (med eller utan sina skatteparadismiljoner)", skriver Assange på Twitter, som en passning till Lassos löfte om att Assange skulle vara ute inom 30 dagar efter en eventuell valseger.

TT