Annons
Nyheter

Italien i limbo två månader efter valet

Den fjärde mars i år gick italienarna till val. Exakt två månader senare är landet fortfarande långt ifrån en regeringslösning. Anti-etablissemangspartiet Femstjärnerörelsen (M5S) fick som enskilt parti flest röster med 32 procent.(TT)
Publicerad 4 maj 2018

Anti-etablissemangspartiet Femstjärnerörelsen (M5S) fick som enskilt parti flest röster med 32 procent. Men det räckte inte för att bilda regering och förhandlingarna med de andra partierna har gått trögt.

En möjlig regeringskonstellation har varit mellan M5S och högeralliansen Lega, Forza Italia och Italiens bröder, som tillsammans fick 37 procent i valet. Men M5S tycks inte vilja närma sig partierna.

Annons

"Det kommer inte att bli någon möjlig regering mellan femstjärnerörelsen och mittenhögern. Matteo Salvini (La legas ledare) som fortsätter att föreslå den här lösningen, ljuger och driver med italienarna", skriver Luigio di Maio, ledare för Femstjärnerörelsen (M5S) på partiets officiella blogg.

Det andra alternativet, att samarbeta med mitten-vänster-koalitionen som leds av Demokratiska partiet (PD), verkar också vara uteslutet.

””

Femstjärnerörelsen har krävt att ett nyval ska hållas. Italiens president Sergio Mattarella, som formellt ger uppdraget att bilda regering, har sagt att han inte vill ha något nyval i det här skedet. Om ett sådant ändå skulle vara nödvändigt får det bli i höst, enligt Mattarella, som har kallat partiledarna till nya regeringssamtal den 7 maj.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons