Nyheter

Israel vårdar syriska barn i skydd av natten

Över hundratusen flyktingar har flytt mot de av Israel ockuperade Golanhöjderna. Men trots den blodiga offensiven i sydvästra Syrien, håller Assadregimens ärkefiende gränsen stängd. I tysthet och skydd av mörkret släpps dock barn in för att få vård av israeliska läkare.(TT)
Publicerad 12 juli 2018

I onsdags korsade över 40 människor - mödrar och deras barn - gränsen under natten för att träffa israeliska läkare. Efter en snabb säkerhetskontroll fördes de till ett sjukhus i staden Safid i Israel.

””
””

Flera tusen

Inga manliga vuxna behandlas i Israel - åtminstone inte officiellt. Men under den pågående vårdinsatsen som går under namnet "Operation läkarbesök" har omkring 3 000 syrier behandlats i Israel.

””

Hon berättar att det berodde på att hon tidigare bara hade betraktat Israel som en fiende.

Samma natt som hon korsade gränsen pågick strider mindre än en mil från gränsen till Golanhöjderna, skriver nyhetsbyrån AFP.

Israel har vid ett flertal tillfällen under det sju år långa inbördeskriget avfyrat robotar mot mål i grannlandet, och många dödsoffer har krävts. Hur många är däremot inte känt då Damaskus ofta hävdar att angreppen avvärjts.

Humanitär hjälp

Sedan den syriska regimen inledde offensiven mot provinsen Daraa i sydväst den 19 juni har den Israeliska armén stärkt den militära beredskapen i de ockuperade Golanhöjderna och gränsen är i praktiken stängd.

Men militären har också nattetid fört in humanitär hjälp till de syriska flyktingar som tagit sig mot gränsen den senaste tiden, skriver den israeliska tidningen Haaretz. Enligt militären handlar det om flera ton mat, mediciner och kläder. Men mer hjälp behövs.

””

Majoriteten chanslös

De senaste fem åren, efter att Israel inlett ett humanitärt program för Syrien, har mellan 4 000 och 4 500 syrier vårdats för krigsskador i Israel, enligt myndigheterna skriver Reuters.

Modern som i hemlighet tog sig över gränsen berättar att hon slutat betrakta Israel som en fiende.

””

Samtidigt sitter 120 000 flyktingar i fast i en rävsax vid gränsen, med terrorrörelsen IS farligt nära och en pågående regimoffensiv i området. Den stora majoriteten av flyktingarna har inte en chans att sätta sig i säkerhet på andra sidan gränsen.

TT