Nyheter

IS tackar för Boko Haram-stöd

Jihadistrebellerna Islamiska staten (IS) i Syrien och Irak accepterar det lydnadslöfte som kommit från rörelsen Boko Haram i Nigeria. Budskapet framförs i en ljudinspelning av Muhammad al-Adnani, som beskriver sig som talesman för rörelsen.(TT)
Publicerad 12 mars 2015

Jihadistrebellerna Islamiska staten (IS) i Syrien och Irak accepterar det lydnadslöfte som kommit från rörelsen Boko Haram i Nigeria. Budskapet framförs i en ljudinspelning av Muhammad al-Adnani, som beskriver sig som talesman för rörelsen.

Företrädare för Boko Haram svor för några dagar sedan trohet till Islamiska staten (IS), som har utropat ett eget kalifat - en islamisk gudsstat.

I ljudinspelningen heter det att det är "goda nyheter att kalifatet utsträckts till Västafrika".

Boko Haram, som i praktiken tagit kontroll över ett stort område i norra Nigeria och dessutom agerar på andra sidan gränserna till flera av Nigerias grannländer, har den senaste tiden uppenbart börjat ta efter IS i flera avseenden. Våldsmetoderna har hela tiden varit brutala även hos Boko Haram, men nu märks att dess propagandabudskap alltmer påminner om dem som kommer från IS.

TT