Annons
Nyheter

Israel pressar Syrien att kasta ut iranierna

Israel pressar Syriens regering att kasta ut de iranska styrkorna efter torsdagens massiva israeliska flyganfall mot iranska mål i landet. Iran hävdar i sin tur att Israels motiv till vedergällningsattacken - att Iran låg bakom raketattacken mot israeliska baser - är påhittat.(TT)
Publicerad 11 maj 2018

"Sionistregimens återkommande attacker på syriskt territorium genomfördes under förevändningar som hittats på av dem själva och som saknar grund", säger den iranska regeringens talesperson Bahram Ghasemi i ett uttalande som citeras av nyhetsbyrån Isna, skriver AFP.

"De är en kränkning av Syriens nationella suveränitet och territoriella integritet, och bryter mot internationell rätt", säger Ghasemi.

Annons

"Rätt att försvara sig"

Tidigare under dagen citerade iransk tv ett uttalande från Irans regering om att Syrien har rätt att försvara sig.

"Det internationella samfundet ger sitt tysta stöd till Israels angrepp. Syrien har all rätt att försvara sig", säger talespersonen, skriver Reuters.

Israels militär genomförde ett flyganfall mot iranska baser i Syrien under natten mot torsdag för att hämnas en raketattack mot israeliska militärbaser i de syriska Golanhöjderna, som ockuperas av Israel sedan sexdagarskriget 1967. Israel anklagar Iran för att ligga bakom den inledande raketattacken.

"Kasta ut iranierna"

Iran strider på samma sida som den syriska regimen i inbördeskriget, tillsammans med Ryssland och den libanesiska Hizbollahmilisen. Israels försvarsminister Avigdor Lieberman uppmanar Syriens president Bashar al-Assad att kasta ut de iranska styrkorna från landet, i ett skriftligt uttalande som gavs i samband med att han besökte Golanhöjderna.

"Jag ska dra fördel av den här möjligheten att skicka ett budskap till al-Assad: kasta ut iranierna", säger Lieberman.

"De hjälper er inte", fortsätter Lieberman: "De gör enbart skada och deras närvaro för bara med sig skada och problem".

Under det israeliska flyganfallet, som var bland de största mot mål i Syrien sedan inbördeskriget inleddes för drygt sju år sedan, angreps även syriskt luftvärn, enligt Israel.

Ryssland: 70 robotar

Annons

Ryssland hävdar att 28 israeliska flygplan användes i anfallet, och att Israel avfyrade 70 robotar mot mål i Syrien. Enligt uppgifter från oppositionella Syriska människorättsobservatoriet dödades 23 militärer på militäranläggningar som anfölls, enligt AFP. Ingen dödades på den israeliska sidan i den första raketattacken.

Iran har konsekvent vägrat att erkänna Israel som stat sedan den islamistiska regimen tog makten i revolutionen 1979.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons