Annons
Nyheter

Irak: IS besegrat - återuppbyggnaden återstår

Kriget mot IS är över i Irak enligt landets premiärminister Haider al-Abadi. - Det här är slutet för IS territoriellt och militärt. Det finns fortfarande fickor kvar i Syrien, men i Irak är det nog över, säger Mellanösternkännare Per Jönsson.(TT)
Publicerad 9 december 2017

Kriget mot IS inleddes sommaren 2014 när terrorgruppen under kort tid tog över stora områden i Syrien och Irak. I Irak rörde det sig om norr och väster om Bagdad, där IS största framgång var övertagandet av Mosul.

Det självutnämnda kalifatet kontrollerade, när det var som störst, ett område där 10 miljoner människor bodde, skriver BBC.

””
Annons

Motoffensiven kunde inledas med stöd av den USA-ledda koalitionens luftunderstöd, och Mosul kunde återtas efter en utdragen kamp som pågick oktober 2016 till sommaren 2017.

””

Frustration och misstro

Utrikesminister Margot Wallström välkomnar beskedet. "Nu måste områden som har befriats från Daesh stabiliseras och återuppbyggas. Sverige och EU kommer att fortsätta att stödja Irak i arbetet för fred och stabilitet. Stora utmaningar återstår.", säger hon i en skriftlig kommentar till TT.

Den globala koalitionen mot IS, där Sverige ingår, gratulerar via Twitter "Iraks folk för deras betydande seger".

Per Jönsson, Mellanösternkännare vid Utrikespolitiska institutet, tror att kriget mot IS i Irak nu verkligen är över. Men det innebär långt i från att problemen i landet är slut.

””

Det kommer fortfarande att finnas kvar frustration, misstro och kanske även hämndlystnad hos framförallt sunnimuslimer, tror han. Det kan leda till att grupper fortfarande kan vara beredda att stödja en liknande organisation under ett annat namn framöver.

Måste ta avstånd

Efter IS våldsamma styre ska de kontrollerade områdena i Irak åter byggas upp, både fysiskt och mänskligt. Tiotusentals, kanske hundratusentals, kvinnor behöver stöd och vård. Även för barnen och kvinnorna till de forna IS-krigarna är vägen tillbaka lång och svår.

””

Splittringen är stor i Irak. Regeringen i Bagdad är helt shiadominerad medan sunnimuslimer dragit det kortaste strået sedan 2003 när Saddam Hussein störtades. Dessutom finns det konflikter mellan kurderna och sunni-araber och shia-araber.

Fickor kvar i Syrien

Annons

I början av november tog irakiska styrkor staden al-Qaim på gränsen till Syrien, ett av terrorgruppens sista fästen. På andra sidan gränsen, meddelade syrisk millitär i november att gränsstaden Albu Kamal, en av de sista städerna som IS kontrollerade, var befriat.

Tidigare i veckan förklarade Ryssland att IS även är fullständigt besegrat på syrisk mark. Men där anser oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) att IS fortfarande håller områden i provinsen Dayr al-Zawr (Deir Ezzor).

TT

Annons
Annons
Annons
Annons